"ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ";

Sunday, April 22, 2012

Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας
(από το Πρώτο Θέμα)
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνει πολιτικές αποστάσεις ασφαλείας από τον προκάτοχό του, πετά το γάντι στους αντιμνημονιακούς ρωτώντας όσους συμμετέχουν στο «μέτωπο του όχι» ποια κυβέρνηση θα...

σχηματίσουν και απευθυνόμενος στους πολίτες τούς καλεί να προσέξουν να μην τιμωρήσουν τον εαυτό τους.
Το γάντι στο αντιμνημονιακό μέτωπο πετά με συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτά όσους συμμετέχουν στο «μέτωπο του όχι» ποια κυβέρνηση θα σχηματίσουν και αν εγγυώνται ότι τον Ιούνιο θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέτει τον στόχο το ΠΑΣΟΚ να είναι το πρώτο κόμμα ώστε να διαχειριστεί ο ίδιος τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία θα διασφαλίσει ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. «Με όσους πριν ή μετά τις εκλογές αντιληφθούν την ευθύνη τους», λέει χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στους πολίτες επισημαίνει ότι οι εκλογές δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι, και οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν να μην τιμωρήσουν τον εαυτό τους. Για τις σχέσεις του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου απαντά με νόημα πως «οι προσωπικές μας σχέσεις είναι πολύ καλές», λαμβάνοντας έτσι πολιτικές αποστάσεις ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ζητά να είναι πολλαπλασιαστές των βασικών θέσεων του κόμματος.

-Βρισκόμαστε λίγες ημέρες ουσιαστικά πριν από τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ακυβερνησία.

Πράγματι, αν αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις αποτυπωθούν στην κάλπη, η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί. Και αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί. Αρα, πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι οι επιλογές τους της 6ης Μαΐου έχουν όχι απλώς και μόνον συγκυριακή πολιτική βαρύτητα, αλλά ιστορική.

-Υπάρχει λύση;

Υπάρχει. Αυτή είναι ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι πρώτο και το οποίο παίρνει τη διερευνητική εντολή και διαμορφώνει μία μεγάλη συμμαχία, αυτή που ονομάζουμε «συμμαχία της υπευθυνότητας, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης». Διότι η Νέα Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυτοδυναμίας και της πρωθυπουργίας Σαμαρά. Οι δε άλλες δυνάμεις, οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται ως αντιμνημονιακές, δεν έχουν καθαρό κοινό παρονομαστή ο οποίος να μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μία κυβέρνηση και σε μία πολιτική κατεύθυνση.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί

«Ο Σαμαράς είναι εγκλωβισμένος στη ματαιοδοξία του»

«Η λύση είναι μία, να έρθει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της Κοζάνης.

Πρόσθεσε πως δεν αρκούν τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή και χρειάζεται ισχυρή νομιμοποίηση και εντολή, ενώ εκτίμησε πως στην περίπτωση που αποτυπωθεί στις εκλογές η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα έχουμε το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε, προτείνει ένα συγκεκριμένο δρόμο για υπέρβαση του Μνημονίου. Είμαστε στη μέση αυτού του δρόμου, πλησιάζουμε προς το τέλος και το 2015 η χώρα θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της και να βγει από το Μνημόνιο.

Ο κ.Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων, δεν θα θιγούν χαμολόμισθοι και μικροσυνταξιούχοι, δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και θα αφαιρεθούν σταδιακά έκτακτοι φόροι, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το ειδικό τέλος ακινήτων. «'Οποιος λέει κάτι παραπάνω από αυτά, εν γνώσει των οικονομικών δεδομένων και των αριθμών, παραπλανά τους Ελληνες πολίτες» υπογράμμισε.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών με όσα είπε-κατά την περιοδεία του στην 'Ηπειρο- ότι υπέγραψε μόνο τη νέα δανεική σύμβαση και όχι το δεύτερο Μνημόνιο. «Δεν είναι δυνατόν να υπογράψεις μια δανειακή σύμβαση και όχι τους όρους της» παρατήρησε και τον κατηγόρησε ότι «είναι τραγικά εγκλωβισμένος στη ματαιοδοξία του για την πρωθυπουργία και την κυβερνητική αυτοδυναμία, είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Για την Αριστερά τόνισε ότι δεν μπορούν να τα βρουν με τίποτε μεταξύ τους. Στο ΚΚΕ καταλόγισε «επικίνδυνο» αντιευρωπαϊσμό, για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «επαμφοτερίζουσες» και οι μισές τάσσονται κατά του ευρώ, ενώ εξέφρασε την έκπληξη του γιατί άκουσε τον κ. Κουβέλη να μιλάει για επαναληπτικές εκλογές, όπως ο κ.Σαμαράς. «Και, καλά, ο κ.Σαμαράς έχει στόχο να γίνει πρωθυπουργός, ο κ. Κουβέλης ποιον στόχο έχει, τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας», αναρωτήθηκε και επισήμανε τον κίνδυνο, μέσα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε πολιτική και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κρίση.